- چرا خوابيدن با لنز مضر است؟
921491
02 آبان 1398 - 13:16237 بازديد
مجله ديجيکالا - صدف حقيقت: يکي از سوالات و ابهاماتي که هميشه در رابطه با استفاده از لنز چشمي وجود دارد، خوابيدن با لنز در طول شب است. به گفته چشمپزشکان و متخصصان قرنيه، برخي از بدترين عفونتهاي قرنيه چشم مربوط به افرادي ميشود که عادات استفاده از لنز آنها در سطح ضعيفي از نظر بهداشتي قرار دارد.
پس استفاده مداوم از لنز تماسي چشم در شبانه روز ممکن است موجب بروز مشکلات سلامتي در اين اندام شود. آيا به راستي خوابيدن با لنز براي سلامت چشم ضرر دارد؟
آيا خوابيدن با لنز باعث نابينايي ميشود؟
البته که جواب اين سوال به طور قطع منفي نيست. اگر تاکنون چندين بار با لنز چشمي طبي يا حتي رنگي خود خوابيدهايد و مشکلي به وجود نيامده است، تصور نکنيد که موفقيتهاي قبلي ميتواند تضميني براي سلامتي چشم شما در آينده هم باشد. خوابيدن با لنز خطرات بسياري دارد و عوارض منفي آن نيز کم نيست. در صورت خوابيدن با لنز چشمي پيامدهاي شديد سلامتي براي طولانيمدت افزايش مييابد.
آيا استفاده از لنزهاي چشمي مخصوص شب مجاز است؟
سازمان غذا و داروي آمريکا با نام FDA لنزهاي تماسي مخصوص شب را براي اولين بار در سال 1981 تاييد کرد. اين تاييديه استفاده از اين لنز چشمي را براي مدت دو هفته بدون خارج کردن مجاز اعلام کرد، ولي زمان کوتاهي نگذشته بود که برخي از محققان متوجه شدند شيوع عفونت چشمي در افرادي که با لنز چشم ميخوابيدند، افزايش پيدا کرد. به همين دليل FDA مدت زمان مجاز لنزهاي مخصوص شبانهروزي را به مدت زمان مجاز 7 روزه کاهش داد.
خطرات خوابيدن با لنز چيست؟
بسياري از متخصصان چشم هنوز هم به شدت اعتقاد دارند که خوابيدن با لنز در طول شب خطرناک است. به اعتقاد اين پزشکان با وجود آنکه برخي از لنزهاي تماسي چشم براي استفاده در طول شب توسط FDA تاييد شده است، ولي هميشه احتمال و پتانسيل بروز مشکلات خطرآفرين وجود دارد. خراشيدگي يا زخم قرنيه در طول 24 ساعت به سرعت پيشرفت ميکند و ممکن است عواقب مخرب شديدي براي بينايي فرد به وجود آورد.
ارگانيسمهاي مضر و بدخيمي که به قرنيه حمله ميکنند، در محيط تاريک، مرطوب و با فشار اکسيژن کم نيز دوام ميآورند و اين ويژگيها دقيقا در شرايط خواب روي سطح قرنيه چشم وجود دارد. لنز چشمي به ميکروارگانيسمها اين اجازه را ميدهد تا به سطح لنز بچسبند و در نتيجه احتمال عفونت افزايش مييابد.
لنزهاي تماسي چشم ميتوانند باکتريهاي با عملکرد سريع در قرنيه را به دام بيندازند و در نتيجه سلامت چشم به خطر بيفتد. اين باکتريها به سرعت در طول چند روز از قرنيه تغذيه ميکنند و در نتيجه بافت سفيد و مردهاي روي چشم بر جاي ميگذارند. بدون مراقبت صحيح و منظم پزشکي اين وضعيت ممکن است موجب ايجاد زخم و خراش دائمي يا از بين رفتن دائمي بينايي شود.
البته به وجود آمدن خراشيدگي و زخم تنها عامل خطرناک براي سلامت چشم و بينايي نيستند. عدم وجود اکسيژن کافي براي قرنيه در مدت 24 ساعت نيز ميتواند خطرات زيان باري به همراه داشته باشد و موجب شود ديگر نتوانيد از لنز تماسي چشم استفاده کنيد. خوابيدن با لنز چشمها را قرمز ميکند، موجب رشد باکتري در پلک ميشود و همچنين عفونتهاي ديگري نيز پديد ميآورد.
اگر به طور تصادفي خوابتان برد، در اولين فرصت و هر زمان که متوجه شديد، لنز را از چشمهاي خود خارج کنيد. اگر احساس کرديد به دليل خشک شدن چشم لنز به راحتي خارج نميشود، تقلا نکنيد. چند قطره از محلول استريل چشمي درون چشم خود بچکانيد، پلک بزنيد و دوباره براي بيرون آوردن لنزها تلاش کنيد. بهتر است بعد از اين مدت يک روز به چشم خود استراحت دهيد و سپس مجدد از لنز استفاده کنيد.
نکات مراقبتي لنز چشم
افرادي که از لنز تماسي چشم استفاده ميکنند بايد به خاطر داشته باشند که لنز يک وسيله پزشکي محسوب ميشود و نياز به مراقبت صحيح دارد. براي استراحت چشم خود پيشنهاد ميشود در کنار لنز از عينک نيز استفاده کنيد. علاوه بر منع خوابيدن با لنز موارد ديگري نيز وجود دارند که بايد براي سلامت چشم مد نظر قرار گيرند. براي جلوگيري از عفونت و مشکلات چشمي اين نکات را در ذهن داشته باشيد:
- هميشه قبل از تماس با لنز دستهاي خود را با آب و صابون بشوييد.
- زماني که ميخواهيد لنز را تميز کنيد، فقط از محلول مخصوص شستشوي لنز استفاده کنيد. با روشي که هميشه استفاده ميکنيد، لنز را به خوبي شستشو دهيد تا باکتري و آلودگي يا لوازم آرايشي که به آن چسبيده است، از بين برود.
- هرگز از آب شير براي شستشو و نگهداري لنز استفاده نکنيد.
- ظرف لنز را هر 3 تا 4 ماه يکبار تعويض کنيد تا باکتري کاهش يابد.
- لنز را با توجه به زمان توصيه شده در مدت مشخص تعويض کنيد، اين مدت زمان معمولا سه ماه يکبار است.
- هرگز لنز آسيب ديده و خراش خورده را دوباره استفاده نکنيد.
- لنز را هر روز درون ظرف تميز نگهداري کنيد و محلول درون آن را نيز به صورت روزانه تعويض کنيد، اضافه کردن مايع جديد به محلول قبلي فقط براي پر شدن محفظه، کفايت نميکند.
- در زمان سفر يک محلول شستشوي لنز کوچک خريداري کنيد. توصيه ميشود هرگز محلول موجود در خانه را براي حمل و نقل راحتتر در ظرف پلاستيکي کوچکتر نريزيد، چرا که ممکن است حاوي مواد آلوده باشد.
- سعي کنيد لنز را براي کل روز در چشم نگه نداريد و به علائم و حسي که در چشم داريد، توجه کنيد.
- با لنز شنا نکنيد و درون وان آب داغ نيز نرويد.
براي سلامت چشم و اطمينان از نبود مشکلات احتمالي پيشنهاد ميشود نکات بهداشتي توصيه شده را رعايت کنيد و در مراقبت از لنز خود کوشا باشيد.
علائم عفونت چشم
علائمي مانند کاهش بينايي و تاري ديد، قرمزي، آبريزش و ترشح در چشم نشاندهنده عفونت هستند. اگر بعد از خارج کردن لنز احساس تحريک چشم و ناراحتي از بين نرفت، زمان آن رسيده است که به پزشک مراجعه کنيد.
فراموش نکنيد در زمان ملاقات پزشک لنزهاي تماسي خود را نيز همراه داشته باشيد. به گفته پزشکان بازديد از لنز از اين جهت ضروري است که در صورت مشاهده عفونت، ميتوان لنزها را نيز مورد آزمايش و کشت بافت قرار داد.
منبع: Thehealthy ،clevelandclinic ،Healthline
درباره این سایت